hu
 1. Főoldal
 2. Energiagazdálkodás
 3. EDR
Vissza a főoldalra
menü

EDR - Energia Diszpécser Rendszer

EDR - Energia Diszpécser Rendszer
 

A rendszer ellátja a termelésben használatos összes energia fogyasztásának ellenőrzését (villany, víz, gáz, gőz). Az energiafogyasztás adatainak mérésén kívül komplett teljesítménygazdálkodást nyújt a villamos főmérőre. A villamosenergia fogyasztás almérőkkel történő mérésével technológiák, gépsorok, üzemek energiaigényét követheti nyomon.

 

A rendszer felépítése

 

Az EDR felépítése a minimál kiépítésű villamos teljesítmény korlátozótól a sok csatornás adatgyűjtő rendszerig széleskörű felhasználási lehetőséget, biztosít.

 

 

A kiépíthető rendszerek fajtái:

 • ITK kompatibilis Villamos teljesítmény korlátozó meddőenergia fogyasztásméréssel
 • Energia Diszpécser Rendszer EDR/L16 adatgyűjtő egységgel max. 32 adatgyűjtő:
  • 512 bemenet (256 digitális+256 analóg-tól 512 digitális+ 0 analógig konfigurálható)

 

Mérési csatorna típusok:

 • wattos fogyasztás impulzus
 • induktív fogyasztás impulzus
 • kapacitív fogyasztás impulzus
 • általános impulzus
 • analóg szintjel

 

Mérési periódusok: 30 s., 1 perc, 15 perc, 1 óra, 1 nap, 1 hónap

 

Alkalmazási lehetőségek:

A rugalmas kialakíthatóság miatt általános adatgyűjtőként megfelelő érzékelő-jeladó alkalmazásával bárhol alkalmazható, ahol valamilyen fizikai jellemzőt, anyagot, közeget (pl. vill. energia, víz, gáz, gőz) kell mérni és regisztrálni. Energetikai szempontból az egyszerű villamos teljesítmény-korlátozó már az igen kis fogyasztású helyen (pl. 50kW lekötés) nyereségesen alkalmazható, a nagyobb kiépítettségű rendszer alkalmazása már 200 kW lekötési teljesítménytől ajánlott.

 

Az EDR az alábbi előnyöket nyújtja a felhasználónak:

 • Az energiagazdálkodás teljeskörű számítástechnikai (adatgyűjtés és PC-s feldolgozás) megoldása. Modul felépítése miatt későbbi bővítési lehetőség.
 • A fogyasztás állandó mérési lehetőségével a veszteséget okozó helyek feltárhatóak, így költségcsökkentő hatása van.
 • Termelő helyeken a termékekre fajlagos energiaköltség számítható, így a termék ára pontosan kialakítható.
 • A lekötések (villamos) a mérések alapján optimalizálhatók, így felesleges lekötési díjak nem terhelik a fogyasztót. Az automatikus túlfogyasztás korlátozással a túllépés megakadályozható, ezért elkerülhető a büntetés.
 • A teljes termelésirányítás támogatása a programban található adatkonverter modullal lehetővé válik rendszer adatszintű kapcsolata egyéb analitikai, statisztikai, adatfeldolgozó, termelésirányító programokhoz. Ilyen módon az energiafelhasználás, mint bemenő paraméter a komplex termelésirányítás részévé tehető. Ezután bármely technológiai változtatás, bővítés, racionalizálás energia kihatása azonnal, számítástechnikai eszközökkel feldolgozhatóan rendelkezésre áll.

EDRWin program

EDRWin program
 

A diszpécseri számítógép bármilyen típusú IBM kompatibilis, számítógép lehet. Mivel az adatok gyűjtését és átmeneti idejű tárolását az EDR adatgyűjtőegysége végzi, ezért a diszpécseri számítógép csak az adatgyűjtő program használata idejére foglalt.

 

A számítógép szabad idejében bármilyen más célra használható.

 

 

 

Az EDRWin program a korszerű Windows rendszerek alatt fut (WinXP, Win7, Win8, Win10). Az adatok grafikus ábrázolása 2D vagy 3D formátumú lehet.

 

Monitorok

EDRWin programok - monitorok - Varicontroll

A monitorok a rendszer pillanatnyi állapotának ellenőrzését, nyomon követését teszik lehetővé.

A program által biztosított

 • villamos főmérő monitor
 • általános csatorna monitor
 • adatgyűjtő monitor minden lehetőséget biztosít a diszpécser számára a felügyelt folyamatok nyomon követésére.

 

Adattáblák

EDRWin program - adattáblák - Varicontroll

A mérési adatok táblázatos formában mérési pontonként vagy összesítő táblában egy adatgyűjtő összes csatornáját együtt ábrázolva állnak rendelkezése.

 

A táblázatok egységes formátumban nyomtathatóak.

 

 

 

Grafikonok

EDRWin program - grafikonok - Varicontroll

A mérési eredmények 3D grafikus ábrán kezelhetőek. A grafikon "valós" időben szerkeszthető, az adatgyűjtő csatornái egyenként kikapcsolhatóak vagy megjeleníthetőek. Az oszlop diagrammra kattintva a mérési eredmény pontosan leolvasható.

 

Az ábra könnyen értelmezhető jelmagyarázattal rendelkezik.

 

dBase konverzió

A program a maximális helykihasználás és adatbiztonság elérése érdekében az adatokat más programok számára értelmezhetetlen belső ábrázolásban őrzi meg. Lehetőséget ad azonban arra, hogy a világszabványnak tekinthető dBase formátumba átalakítva táblázatkezelő és adatbázis kezelő szoftverek részére hozzáférhetőek legyenek. Így például Excel, dBase, StarCalc, OpenOffice Calc programok használatával tetszőleges kimutatások és diagrammok készíthetők.

 

Paraméterezések, beállítások

EDRWin programok - paraméterezések, beállítások - Varicontroll

A rendszer működését meghatározó összes paramétert (számítógép, adatgyűjtők) egy helyen, logikailag csoportosított "füllel lapozható jegyzetfüzet" segítségével lehet beállítani.