hu
  1. Főoldal
  2. Termelési felügyelet
  3. GVR
Vissza a főoldalra
menü

GVR - Gépvezérlő rendszer

GVR - Gépvezérlő rendszer
 

A GVR rendszer gépek távvezérlésére és távellenőrzésére képes számítógépes alkalmazás.

 

A rendszer alkotóelemei:

  • GFR terminálok
  • Gvrs – kiszolgáló (szerver) program
  • Gvrw – munkaállomás program

GVR - Rendszer alkotóelemek - Varicontroll

 

GFR terminál

Minden a rendszerbe bekapcsolt gépre egy GFR terminált kell telepíteni. A GFR terminál 4 állapotjelet és 4 rendelkező jelet képes kezelni. A  kiszolgálóprogramtól érkező parancsokat hajtja végre, ennek során az állapotjelek értékét, az aktuális üzemmódot küldi el kérésre a programnak, illetve a program által kért kapcsolásokat végzi el.

 

Két üzemmódban működhet:

  • PC vezérelt
  • kézi vezérlésű

 

PC vezérelt üzemmódban a rendszer vezérli a távoli gépet, míg kézi vezérlés esetén a gép eredeti kapcsolói határozzák meg a működést. Az üzemmódot a terminál előlapján található kulcsos kapcsoló segítségével lehet beállítani. A terminál előlapján az állapotjelek, a kapcsolójelek és a kommunikáció nyomonkövethető. A terminál CF frontlapra szerelt, műszerdobozba, panelra, vezérlőszekrénybe szerelhető kivitelű.

 

A bemenő jelek kontaktusok vagy nyitott kollektorú vezérlőjelek lehetnek. A kimeneteken morzeérintkezős relék  működnek. A bemenetek és a kimenetek galvanikusan leválasztottak, így zajos, ipari környezetben is zavarmentes a működésük.

 

GVRS kiszolgáló program

GVR - Kiszolgáló program - Varicontroll

A terminálok hálózatát a Gvrs kiszolgáló program vezérli. A program a munkaállomásokról érkező kérések és parancsok kiszolgálását végzi. A program tartja nyilván a rendszerben levő terminálok számát, a teminálok neveit, a teminál ki- és bemeneti jelek neveit.

A rendszer működését a program naplózza.

 

GVRW munkaállomás program

GVR - Munkaállomás program - Varicontroll

A program a kezelői beavatkozások számítógépes felülete. Egy gépes alkalmazás esetén a szerverrel azonos számítógépen fut, hálózatos alkalmazásnál a két program nem azonos gépen működik. A munkaállomás program használatának elengedhetetlen feltétele, hogy a kiszolgáló program működjön.

 

A program indítás utána automatikusan csatlakozik az inicializáló állományban megadott kiszolgáló programhoz. A kapcsolat létrejötte után lekérdezi a terminálok számát, a terminálok és a terminál vonalak neveit. Az automatikus lekérdezés után a program a kezelői utasításokat várja.

 

A munkaállomás program képes előre megírt parancsállományok végrehajtására. Ez lehetővé teszi, hogy adott helyzetekre (éjszakai műszak, hétvégi leállás,…) előre megírt parancssor segítségével automatikusan állítsa be a felhasználó a kívánt gépállapotokat.